HFT zoals wij dit schieten volgens de regels van de DFTA komt oorspronkelijk uit de UK. Een van de initiatiefnemers is Pete Dutton, in 1996 kreeg hij een industrieel ongeval waardoor hij niet meer kon werken en ook zijn sporten golf en voetbal moest hij opgeven.
Omdat hij al zijn hele leven verslaafd is aan allerlei schietdisciplines was hij vastberaden zijn schietsport niet helemaal op te geven, hij zocht een vorm van schieten die hij met regelmaat kon beoefenen zonder na afloop veel pijn te hebben. Net als veel andere schutters was hij als jochie van tien jaar begonnen met een luchtbuks en de techniek van het luchtschieten sprak hem nog steeds aan. Tijdens een paar weekenden schieten voor de fun met vrienden maakte hij kennis met een soort van hunter field target en zijn interesse was gewekt.
In 2000 probeerde Pete hunter field target officieel van de grond te krijgen maar er was weinig interesse, er was slechts een klein groepje vaste schutters, er waren wat fun competities en wat matches in de regio. Maar Pete wilde het groter aanpakken. In het seizoen 2001/2002 werd de basis van het UKAHFT (United Kingdom Association for Hunter Field Target) kampioen gelegd.
Nadat er contact was gelegd met andere schutters in het land kwam het project van de grond en ook luchtwapenfabrikanten tonen interesse in de hunter field target sport. Eind 2002 werden meerdere Field Target clubs aangesloten bij dit hunter field target initiatief als mogelijk nieuwe uitdaging voor luchtschutters. De eerste grote wedstrijd die bij de vereniging Quarry Hunters in South Wales werd gehouden trok honderd deelnemers en werd gesponsord door Simmons, Deben en Theoben met 1500 pond.
Alle grote fabrikanten sponseren nu de competitie in de UK, de opkomst is nu plusminus 200 schutters per wedstrijd. De tijd dat er 20/30 deelnemers waren lijkt lang geleden. De meeste deelnemers van het eerste uur doen ook nu nog mee. Gezelligheid en sociale contacten zijn een belangrijke factor in deze tak van sport. De nationale competitie in de UK bestaat uit 9 wedstrijden, deze worden bezocht door wedstrijdschutters die hier soms vierduizend mijl per jaar voor reizen maar ook door mensen die in een ontspannen omgeving een dagje willen schieten en zich niet druk maken over hun score.
In 2009 organiseerde de UKAHFT het eerste wereldkampioenschap hunter field target. In 2012 werd het tienjarig jubileum van het UKH FT gevierd en er zijn nu zo’n 3000 schutters in de UK die regelmatig hunter field target schieten.
Hier een kijkje in Engeland:
In Nederland wordt (Hunter)Field Target gereguleerd door de DFTA (Dutch Field Target Association), de Nationale Bond voor (Hunter) Field-Target in Nederland, aangesloten bij de KNSA en de World Field-Target Federation (WFTF). Vanaf 2009 organiseert deze bond het Nederlands kampioenschap (Hunter) Field Target.
Hunter field target is laagdrempelig en kan door bijna alle schutters beoefend worden, van veerbuks met kijker van 30 euro tot dure pcp en geavanceerde richtkijkers.
We merken dat het buitengebeuren, de invloed van wind en de elementen en het dynamische karakter van (Hunter) Field Target veel aantrekkingskracht heeft op schutters.
FT Schalkhaar organiseert elk jaar zowel dag- als nachtwedstrijden. Deze wedstrijden worden altijd goed bezocht, de combinatie van het veld en het bos wat we tijdens de wedstrijden kunnen gebruiken trekt altijd veel deelnemers.
Naast (H)FT wordt bij FT-Schalkhaar ook 100 meter geschoten met luchtgeweren tot maximaal 50 Joule in een onderlinge competitie. Twee keer in de week wordt er getraind door de liefhebbers van het buitenschieten, weer of geen weer.